Svaki deseti građanin RS ne vraća kredite

Bez autora
Aug 14 2012

Svaki deseti građanin u Republici Srpskoj koji je kreditno zadužen, neredovno vraća rate kredita, a prema podacima Agencije za bankarstvo RS za prvih šest mjeseci ove godine, ukupni nekvalitetni krediti građanima iznose 205 miliona KM ili oko 12 posto od ukupno plasiranih kredita. U odnosu na kraj prošle godine, to je rast za oko 13 miliona KM, a učešće nekvalitetnih kredita kod građana poraslo je za oko 0,5 posto. Posebno je zabrinjavajući podatak da ukupni krediti u najrizičnijoj kategoriji E, kada je mogućnost naplate preostalog iznosa veoma neizvjesna, iznose 154,8 miliona KM i veći je za blizu 20 miliona maraka nego na kraju 2011. godine. Ukupni nekvalitetni krediti, građanima i pravnim licima u RS sa 30. junom 2012. iznose 520,1 miliona KM. To su, u pravilu, krediti s kašnjenjem u otplati više od 90 dana. Koliko građani u RS teško otplaćuju kredite ili to više uopće nisu u mogućnosti, govori i podatak da je u prvoj polovini 2012. aktivirano 77 hipoteka u sektoru stanovništva na ukupan iznos od 3,9 miliona KM...

Svaki deseti građanin RS ne vraća krediteSvaki deseti građanin u Republici Srpskoj koji je kreditno zadužen, neredovno vraća rate kredita, a prema podacima Agencije za bankarstvo RS za prvih šest mjeseci ove godine, ukupni nekvalitetni krediti građanima iznose 205 miliona KM ili oko 12 posto od ukupno plasiranih kredita.

Neizvjesna naplata

U odnosu na kraj prošle godine, to je rast za oko 13 miliona KM, a učešće nekvalitetnih kredita kod građana poraslo je za oko 0,5 posto.

Posebno je zabrinjavajući podatak da ukupni krediti u najrizičnijoj kategoriji E, kada je mogućnost naplate preostalog iznosa veoma neizvjesna, iznose 154,8 miliona KM i veći je za blizu 20 miliona maraka nego na kraju 2011. godine.

- Ukupni nekvalitetni krediti, građanima i pravnim licima u RS sa 30. junom 2012. iznose 520,1 miliona KM. To su, u pravilu, krediti s kašnjenjem u otplati više od 90 dana - potvrđeno je "Avazu" u Agenciji za bankarstvo RS.

Koliko građani u RS teško otplaćuju kredite ili to više uopće nisu u mogućnosti, govori i podatak da je u prvoj polovini 2012. aktivirano 77 hipoteka u sektoru stanovništva na ukupan iznos od 3,9 miliona KM.

- U istom periodu aktivirane su hipoteke na 175 partija kredita pravnim licima u ukupnom iznosu od 55,8 miliona KM - naveli su u entitetskoj agenciji.

Trenutno je, od ukupno plasiranih kredita u ovom entitetu, iznos veći od dvije milijarde maraka osiguran hipotekama.

Stalni rast

Prosječna zaduženost po stanovniku u RS trenutno iznosi oko 1.530 KM i već nekoliko godina je u stalnom rastu, pa je za blizu 200 KM veća nego na kraju 2009.

Građanima u ovom entitetu plasirano je 1,6 milijardi KM, od čega daleko najviše za opću potrošnju, i to nešto više od milijardu KM.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik